Helaas worden veel huishoudens regelmatig geconfronteerd met verstoppingen van een afvoer; het rioolstelsel of riool. Vaak ligt de oorzaak hiervan bij de gebruikers zelf. Een van de grootste uitdagingen is het zover krijgen dat mensen zich realiseren dat voor te weinig spoeling voor verstoppingen zorgt. Hoe meer water er gebruikt wordt bij een spoelbeurt, hoe kleiner de kans dat er een verstopping optreedt. Later daarover meer.
In woningen bevindt zich het rioolstelsel doorgaans onder de vloer, terwijl appartementen vaak een rioolstelsel in de vloer hebben. Dit systeem zorgt voor de afvoer van afvalwater naar het gemeentelijke riool. De leidingen zijn ontworpen voor specifiek gebruik: ze kunnen water, menselijke uitwerpselen en een beperkte hoeveelheid toiletpapier verwerken. Wanneer andere materialen in het riool terechtkomen, kunnen verstoppingen en dure reparaties het gevolg zijn.
Een veelvoorkomende oorzaak van rioolverstoppingen is te weinig spoeling. Dit gebeurt vooral in moderne waterbesparende toiletten, die minder water per spoelbeurt gebruiken. Hierdoor worden vaste afvalstoffen onvoldoende weggespoeld en kunnen zich ophopingen vormen in de leidingen.
Hoewel toiletpapier is ontworpen om op te lossen in water, kan een te grote hoeveelheid tegelijk problemen veroorzaken. Zeker wanneer men dikke of vochtige varianten gebruikt, kunnen deze samenklonteren en een blokkade vormen in de leidingen.
Vochtige toiletdoekjes worden vaak onterecht als doorspoelbaar bestempeld. In werkelijkheid lossen ze niet snel genoeg op en blijven ze achter in het riool, waar ze samen met vet en ander afval verstoppingen veroorzaken.
Veel mensen spoelen per ongeluk of uit gemak maandverband, tampons, incontinentiemateriaal of zelfs luiers door het toilet. Deze producten nemen veel vocht op en zwellen op, waardoor ze snel een ernstige blokkade veroorzaken in het rioolsysteem.
In huishoudens met kleine kinderen belanden regelmatig speelgoed, kledingstukken of andere kleine objecten in het toilet. Deze voorwerpen raken vaak vast in de leidingen en veroorzaken een volledige verstopping.
Veel mensen gieten etensresten, olie en vet door de gootsteen of het toilet. Vet stolt in de leidingen en vormt een dikke laag die de doorgang vernauwt en uiteindelijk volledig kan afsluiten.
Ook het wegspoelen van verfresten, cement en andere bouwmaterialen kan funest zijn voor het riool. Cement en pleisterwerk kunnen in de leidingen uitharden, wat leidt tot een onoplosbare verstopping die vaak alleen met hak- en breekwerk kan worden verholpen.
Wanneer een riool verstopt raakt, kan dit leiden tot wateroverlast, stankoverlast en zelfs schade aan de woning. In appartementencomplexen kan een lokale verstopping zelfs meerdere verdiepingen treffen, wat zorgt voor overlast bij buren en hoge kosten voor de VvE. of woningbouwvereniging
Veel rioolproblemen ontstaan door verkeerd gebruik van het systeem. Door bewust om te gaan met wat je door het toilet en de gootsteen spoelt, kun je dure en vervelende verstoppingen voorkomen. Kleine aanpassingen in dagelijkse gewoonten kunnen een groot verschil maken voor zowel je eigen woongemak als het milieu. Zorg goed voor je riolering en voorkom onnodige problemen!
Om te reageren moet je ingelogd zijn. Log in of registreer.