Een paar jaar geleden waren zonnepanelen de gouden standaard voor duurzame energie. Je deed het niet alleen voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.
✔️ Lage aanschafkosten (mede door subsidies)
✔️ Salderingsregeling: alles wat je terugleverde aan het net, werd volledig verrekend
✔️ Lange levensduur en snel terugverdiend
✔️ Hoge stroomprijzen → meer besparing
In 2024-2025 is het landschap drastisch veranderd. De belangrijkste oorzaak? Terugdraaiende regelingen en veranderende marktwerking.
De droom van ‘geld verdienen met de zon’ is in veel huishoudens vervangen door frustratie over terugleverboetes en slimme meters die geen winst meer registreren.
Toch is niet alles verloren. Er zijn wel degelijk manieren om je investering in zonnepanelen nog steeds zinvol te maken — maar het vergt aanpassing.
Gebruik je apparaten als de zon schijnt:
➡️ Elke kWh die je zelf gebruikt, hoef je niet terug te leveren of opnieuw in te kopen.
Thuisbatterijen worden goedkoper en slimmer. Hiermee sla je overdag opgewekte energie op voor ’s avonds. Let wel op de hoge aanschafprijs (nog steeds €3000–€8000), maar met subsidie en slimme software is dit binnen enkele jaren rendabel.
Met slimme systemen kun je je apparaten automatisch laten aanzetten op piekmomenten van zonopbrengst. Denk aan:
In steeds meer buurten ontstaan energiecoöperaties: groepen huishoudens die stroom onderling verdelen. Je kunt je stroom lokaal “verkopen” aan buren, waardoor je betere tarieven krijgt dan bij teruglevering aan het net.
Bij dynamische energiecontracten loont het om precies te weten wanneer je stroom verbruikt of teruglevert. Slim vergelijken en regelmatig overstappen kan nog altijd tientallen euro’s per maand besparen.
De toekomst voor zonnepaneeleigenaren hangt af van drie zaken:
De tijd van klakkeloos zonnepanelen aanschaffen en ‘gratis stroom’ is voorbij. Maar wie zich aanpast aan de nieuwe situatie, kan nog steeds profiteren. De sleutel ligt bij zelfverbruik, opslag en slim verbruik.
Het vergt wat meer denkwerk dan vroeger – maar de zon schijnt nog steeds gratis. Je moet alleen beter weten hoe en wanneer je hem benut.
Om te reageren moet je ingelogd zijn. Log in of registreer.