Vergeleken met meer dan veertig jaar geleden zijn onze consumptiepatronen drastisch veranderd, wat een directe impact heeft op de afvalberg die we met elkaar creëren.
Meer dan veertig jaar geleden produceerde een gemiddeld Nederlands huishouden aanzienlijk minder afval dan vandaag. In de jaren ‘80 lag de afvalproductie per huishouden rond de 300 tot 400 kilo per jaar. In 2024 is dat gestegen naar ruim 500 tot 600 kilo per huishouden. Het grootste verschil zit in de hoeveelheid plastic afval, dat tegenwoordig een zeer groot deel van het totaal uitmaakt.
Meer dan veertig jaar geleden werd plastic minder intensief gebruikt dan nu. Glas en papier waren destijds de meest gangbare verpakkingsmaterialen, en statiegeldsystemen zorgden ervoor dat flessen werden hergebruikt in plaats van weggegooid. Vandaag de dag wordt bijna alles verpakt in plastic: van groente en fruit tot kant-en-klare maaltijden en online bestellingen. Dit zorgt voor een enorme hoeveelheid plastic afval die vaak niet goed gerecycled kan worden en een groot probleem vormt voor het milieu.
De toename van gemakscultuur en online winkelen heeft de hoeveelheid verpakkingsafval explosief doen groeien. Waar men meer dan veertig jaar geleden nog naar de markt ging met een eigen boodschappentas, krijgen we nu onze boodschappen en pakketjes in meerdere lagen plastic thuisbezorgd. Supermarkten en webwinkels gebruiken steeds meer plastic verpakkingen om producten langer vers te houden of aantrekkelijker te presenteren. Hierdoor is de afvalberg, met plastic als belangrijkste component, alleen maar gegroeid.
Hoewel Nederland een van de koplopers is op het gebied van afvalscheiding en recycling, wordt nog steeds een groot deel van het plastic afval niet hergebruikt. Veel soorten plastic zijn lastig te recyclen, en vervuiling door verkeerd afvalscheiden bemoeilijkt het proces. Hierdoor eindigt een groot deel van het plastic alsnog in de verbrandingsoven, wat leidt tot schadelijke CO2-uitstoot.
Meer dan veertig jaar geleden werd afval in metalen afvalemmers aan de weg gezet, die vervolgens door de vuilnisophaaldienst werden geleegd. Tegenwoordig gebruiken we enorme kliko’s, waarbij sommige gemeenten aparte bakken hanteren voor gft, pmd en restafval. Dit systeem zorgt voor een betere afvalscheiding, maar benadrukt ook de explosieve groei in afvalproductie, vooral door de gigantische hoeveelheid plastic die nu wordt weggegooid.
Om de groeiende afvalberg terug te dringen, kunnen zowel consumenten als bedrijven actie ondernemen:
De hoeveelheid afval die Nederlandse huishoudens produceren, is in de afgelopen veertig jaar explosief toegenomen, waarbij plastic afval tegenwoordig het grootste probleem vormt. Terwijl recycling een gedeeltelijke oplossing biedt, ligt de echte verandering in bewuster consumeren en duurzamer produceren. Alleen door gezamenlijk de handen ineen te slaan, kunnen we de groeiende afvalberg terugdringen en de impact op ons milieu verkleinen.
Om te reageren moet je ingelogd zijn. Log in of registreer.