In New York vindt deze week een bijzondere veiling plaats: het grootste ooit gevonden stuk van de planeet Mars wordt aangeboden door veilinghuis Sotheby’s. De 25 kilogram zware Marsmeteoriet, officieel aangeduid als “NWA 15056”, is naar schatting tussen de 2 en 4 miljoen dollar waard. Dat komt neer op ongeveer 1,7 tot 3,4 miljoen euro. Nooit eerder werd een dergelijk groot fragment van de rode planeet op aarde gevonden én te koop aangeboden.
De meteoriet werd in november 2023 ontdekt in Niger, diep in de Sahara, door een professionele meteorietenjager. Wetenschappers stellen dat het gesteente miljoenen jaren geleden van het oppervlak van Mars is weggeslingerd na een krachtige inslag met een asteroïde. Vervolgens heeft het object een reis van ongeveer 225 miljoen kilometer afgelegd om uiteindelijk op aarde terecht te komen.
Volgens experts van Sotheby’s is dit stuk Mars een zeldzaamheid van ongekende waarde. “Van de meer dan 77.000 officieel erkende meteorieten op aarde zijn er slechts 400 afkomstig van Mars,” aldus Cassandra Hatton, wetenschaps- en ruimte-expert bij het veilinghuis. Ter vergelijking: de op één na grootste Marsmeteoriet die ooit is gevonden is maar liefst 70 procent kleiner dan dit exemplaar.
De veiling trekt niet alleen verzamelaars, maar ook wetenschappers en investeerders aan. Marsmeteorieten bevatten namelijk unieke informatie over de geologische geschiedenis van de planeet. Onderzoekers kunnen aan de hand van isotopen, kristalstructuren en insluitsels in het gesteente bepalen hoe oud het is, en zelfs afleiden welke processen ooit op Mars plaatsvonden.
De Marsmeteoriet is onderdeel van een bredere themaveiling bij Sotheby’s waarin ook andere kosmische objecten, maanstenen en zeldzame fossielen worden geveild. Belangstellenden kunnen de meteoriet deze week bezichtigen in het hoofdgebouw van Sotheby’s aan de Upper East Side van Manhattan.
Hoewel het bezit van meteorieten legaal is in veel landen, geldt dat niet overal. In bijvoorbeeld Marokko en Oman zijn regels strenger, en is export of privaat bezit soms verboden. De vondst van de Marsmeteoriet in Niger leidde daarom ook tot discussie over eigendom en wetenschappelijke toegang.
Of de steen straks in handen komt van een particulier of een museum, is nog onduidelijk. Maar één ding is zeker: deze veiling biedt een unieke kans om een echt stuk Mars in bezit te krijgen – en dat gebeurt zelden.
Om te reageren moet je ingelogd zijn. Log in of maak gratis een account aan.